Subscribe:

Ads 468x60px

OPK & UPT

OPK  (OVULATION PREDICTOR KITS/ALAT KESAN WAKTU SUBUR)Ovulation predictor kits (OPK) ialah alat untuk menguji waktu subur wanita. Alat ini membantu wanita mengesan hari ovulasi dengan tepat (99.6%). Alat ini akan membantu anda menentukan tahap lonjakan hormone LH. Ianya alat untuk meningkatkan lagi peluang kehamilan dengan mengetahui waktu subur kita.

Apa itu hormon LH?Luteinizing Hormon (LH) adalah hormon uang berfungsi mengeluarkan ovum dari ovari. Pada hari subur, kandungan LH berada dalam tahap tertinggi. Hari kesuburan berlangsung satu hari dan kadang kala berpanjangan selama tiga hari. Ianya berlainan antara satu wanita dengan wanita lain.Dalam kitaran haid, hari keberapa patut memulakan ujian kesuburan, OPK?


1) cari purata kitaran haid untuk 3bulan terakhir

2) tolakkan 17 hari dari panjang kitaran haids.Contoh: 28-17= hari ke 11. Teruskan selama enam hari berikutnya sehingga jumpa 2line pada OPK.


** Hari pertama haid pendarahan anda (LMP) merupakan hari permulaan anda untuk mengira.guna seminggu selepas habis period. Jika pudar ulang semula 24jam kemudian pada waktu yg sama. Ambil yang paling terang selepas menguji selama 7hari.Boleh ke saya guna sebab kitaran haid saya tidak tetap? Boleh, mengesan hari ovulasi penting bagi mereka yang mempunyai kitaran haids yang pendek dan tidak tetap, ovulasi boleh berlaku pada sehari selepas bersih dari pendarahan haids.Jika kitaran haid tidak teratus, anda harus menggunakan tarikh kitaran terpendek anda dalam tempoh 6bulan yang lalu sebagai masa permulaan. 


CTH: kitaran terpendek anda 24hari. Manakala kitaran terpanjang anda 37hari dalam tempoh 6bulan yang lalu. Anda harus menggunakan tarikh kitaran terpendek anda iaitu 24hari dan mula menguji OPK 7hari selepas hari pertama haid pendarahan anda (LMP). 


Penggunaan OPK mungkin bnyak untuk kitaran haid yg tak teratur sehingga 10-20 ujian untuk mengelakkan terlepas tarikh ovulasi.


Macam mana cara guna?

Sama macam pregnant test @ alat kesan kehamilan. Hanya Celup dalam urine/air kencing. Kemudian lihat ada 2garis=waktu subur atau 1garis=tak subur. 


Jika 2 garis keluar tapi 1 lagi pudar kemungkinan lagi 72 jam akan berlaku hari ovulasi anda. Namun begitu, anda digalakkan melakukan persenyawaan bersama suami pada waktu ini kerana sperma yang sihat dijadikan boleh hidup lama dalam rahim iaitu selama 4-5hari walaupon telur wanita hanya hidup selama 24jam atau 36jam.PROSEDUR PENGGUNAAN OPK:

1.     Collect urine specimen with cup.
2.     Remove the test strip from the seal pounch by tearing along the notch.
3.     Holding the test strip at the top at a vertical position with arrows pointing downward. Dip the strip into the urine specimen. Do not immerse the strip beyond the maxium immersion level. (Fig. 1)
4.     Leave the strip immerses for 30 seconds and then read the results. Do not interpret the result after 20 minutes, (Fig. 2)

Cara Penggunaan OPK:  

Para pengguna haruslah membaca arahan pada plastik OPK. Cara terbaik untuk melakukan ujian ialah antara 10am hingga 8.00pm. Ini kerana LH pada hari itu telah sedia untuk diuji menggunakan air kencing pada waktu itu. 


Jangan melakukan ujian itu sebaik saja bangun dari tidur kerana mungkian dia akan terlepas hari pertama. Cuba kurangkan air yang diminum 2jam sebelum ujian kerana ianya akan mencairkan air kencing, sekaligus menyebabkan kesukaran untuk mengesan hormon LH.

Jika ujian pertama gagal dan mahu lakukannya semula pada hari yang berlainan, ujilah pada waktu yang sama.


UPT (URINE PREGNANT TEST/ALAT KESAN KEHAMILAN)


Urine Pregnant Test (UPT) adalah untuk menguji hormon HCG yang wujud pada wanita hamil. Kepekatan hormon pada hari ke 12 selepas berlaku persenyawaan antara sperma dan ovum ialah 25miU. Ketepatan ialan 99.6%. Jika berlaku kelewatan haid digalakkan menguji kehamilan menggunakan UPT ini.

PROSEDUR PENGGUNAAN UPT:
1.     Collect urine specimen with cup.
2.     Remove the test strip from the seal pounch by tearing along the notch.
3.     Holding the test strip at the top at a vertical position with arrows pointing downward. Dip the strip into the urine specimen. Do not immerse the strip beyond the maxium immersion level. (Fig. 1)
4.     Leave the strip immerses for 30 seconds and then read the results. Do not interpret the result after 20 minutes, (Fig. 2)


Cara Penggunaan UPT:  

Para pengguna haruslah membaca arahan pada plastik UPT. Cara terbaik untuk melakukan ujian ialah menggunakan air kencing selepas bangun tidur sebelum melakukan aktiviti lain.