Subscribe:

Ads 468x60px

Friday, 2 August 2013

CARA-CARA UNTUK MENGANDUNG @ HAMIL SECARA SEMULAJADI


  1. Jaga pemakanan dan kawal berat badan. Jika berat badan berlebihan cuba kawal pemakanan dengan mengawal pengambilan gula. Gula tidak semestinya makan manis sahaja tetapi termasuk juga dengan makanan yang kaya dengan karbohidrat. Cuba amalkan pemakanan seimbang. Lebihkan sayuran dan buah-buahan. Boleh juga amalkan diet atkins. Boleh juga amalkan susu al-khisbun dan hulba yang kaya dengan khasiat dan zat-zat untuk isteri dan suami. Amalkan berterusan selama berbulan-bulan. Kebiasaannya jika tiada banyak masalah, pasangan akan mudah hamil dalam masa mengamalkan susu al-khisbun dan hulba selama sebulan atau 2 bulan. Tetapi jika ada masalah yang serius paling terbaik ialah amalkan lebih lama sehinggalah hamil kerana proses untuk menyihatkan dalaman yang bermasalah akan mengambil masa yang agak lama. Dan paling penting ialah jangan lupakan pengambilan asid folik. Amalkan asid folik serta makanan superfood seperti susu al-khisbun dan juga hulba.
  2. Banyakkan berdoa dan bersedekah kepada anak-anak yatim. Penulis dan pemilik marihamil.com pernah mengamalkan sentiasa bersedekah kepada anak yatim kemudiannya hamil secara semulajadi
  3. Jangan menggunakan skincare yang bermerkuri tinggi. Terutamanya skincare timbang kilo. Tersangatlah merbahaya. Amalkan pencuci muka yang berasaskan organik. Pastikan memang betul-betul organik. 
  4. Selepas haid habis, rajinkan berurut. Ikut panduan berurut Fertility seperti di dalam video dibawah. Paling terbaik ialah berurut menggunakan Fertee Oil kerana kandungan didalamnya terdapat bahan kandungan yang boleh meningkatkan kesuburan wanita.    
  5. Rajinkan menggunakan Ovulation Predictor Kits (OPK) untuk mengetahui waktu subur atau waktu ovulasi berlaku iaitu hari di mana telur akan keluar. Jika didapati 2 garis keluar pada OPK, mamakala 1 lagi pudar kemungkinan 72 jam lagi akan berlaku hari ovulasi anda. Namun begitu, anda digalakkan melakukan persenyawaan bersama suami lebih kerap pada waktu ini kerana sperma yang sihat dijadikan boleh hidup lama dalam rahim iaitu selama 4-5hari walaupon telur wanita hanya hidup selama 24jam atau 36jam.
  6. Rajinkan bersenam juga bersenam setiap hari sekurang-kurangnya selama 20 minit.