Subscribe:

Ads 468x60px

Thursday, 1 August 2013

MASALAH KETIDAKSUBURAN


Masalah ketidaksuburan wanita adalah keadaan perubatan yang menjejaskan hampir satu dalam 10 pasangan yang cuba untuk hamil. Untuk perempuan, isu kesuburan yang paling biasa adalah keseimbangan hormon yang mempengaruhi ovulasi. Berikut adalah beberapa masalah umum yang mungkin memperlahankan dan mengganggu wanita yang cuba untuk hamil:

Gangguan Ovulasi

 • Kitaran ovari yang normal adalah sangat rumit. Walaupun perubahan kecil, ia boleh mengganggu kitaran dan mencegah ovulasi. Dalam kebanyakan kes, masalah yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon termasuk badan tidak boleh menghasilkan hormon tertentu yang cukup atau mungkin gagal untuk melepaskan hormon pada masa yang tepat. Ovulasi juga boleh tidak berlaku oleh perubahan ketara dalam berat badan.

 👉 anda boleh menggunakan OPK (alat mengesan waktu subur) untuk mengesan bilakah waktu subur anda lebih tepat di www.marihamil.com ☺️

Gangguan Tiub Fallopio

Kerosakan pada tiub fallopio boleh menghalang persenyawaan antara sperma dan telur. Sebab-sebab yang mungkin termasuk
 • Keradangan tiub fallopio
 • Sebelumnya pernah mengalami kehamilan ektopik/kehamilan luar rahim.
 • Kehadiran parut yang disebabkan oleh pembedahan.
 • Pertumbuhan spontan sel-sel lapisan rahim di luar rahim yang dikenali sebagai endometriosis.

👉 Untuk memulihkan semula sel-sel pada rahim yang sudah rosak anda digalakkan mengamalkan produk kesuburan no.1 di pasaran iaitu Susu Al-khisbun dan hulba dari www.marihamil.com

Endometriosis

 • Endometriosis berlaku apabila sel-sel yang biasanya bertumbuh di rongga rahim berkembang di kawasan-kawasan di luar rahim, contohnya dalam tiub fallopio, ovari, atau walaupun pundi kencing atau usus mewujudkan persekitaran yang buruk dalam organ-organ ini tidak sesuai untuk hamil. Puncanya sebenar adalah  tidak diketahui.  👉 Untuk memulihkan semula masalah endometriosis ini anda digalakkan untuk mengamalkan produk kesuburan no.1 di pasaran iaitu set Susu al-khisbun dan hulba dari www.marihamil.com

Perubahan Kepada Uterus atau Serviks

 • Sperma mungkin gagal mencapai telur jika parut yang disebabkan oleh pembedahan, kesumbatan atau keradangan, menghalang sperma memasuki melalui servik. Satu myoma atau fibroid (pertumbuhan dalam rahim) boleh menjadi punca masalah ketidaksuburan yang berterusan atau keguguran.
 Kecacatan Sistem Pembiakan:
 • Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, kesukaran kehamilan adalah disebabkan oleh pelbagai masalah kongenital dengan sistem pembiakan yang boleh menjejaskan bentuk dan saiz rahim, tiub fallopio, vagina atau gabungan ini.
 Polycystic Ovarian Sindrom (PCOS):
 • Cyst yang berganda terbentuk di dalam ovari. Dalam kebanyakan kes, gangguan ini dikaitkan dengan tahap hormon lelaki yang tinggi dan boleh mengganggu ovulasi.


Gangguan Sistem Imunasi:
 • Pada kes-kes yang jarang berlaku, sistem imunasi yang cacat boleh menganggap telur atau sperma sebagai 'benda asing', dan menyerang telur atau sperma sebagai 'penceroboh'.
 Umur- Lewat Usia
 • Semakin lewat usia anda, peluang anda hamil adalah rendah. Ia juga merupakan salah satu punca ketidaksuburan wanita. Walaubagaimanapun, ramai wanita lebih daripada 35 tahun juga mempunyai kehamilan dan bayi yang sihat.

Apa-apa sahaja masalah ketidaksuburan jika dirawat insyaallah berjaya dirawat. Ramai sudah berjaya hamil selepas mengamalkan produk set susu al-khisbun dan hulba. Jika mengalami masalah serius seperti ketumbuhan cyst, fibroid, endo & kerap keguguran kami galakkan amalkan bersama-sama dengan fertee oil iaitu minyak terapi kesuburan. 

nak tahu mengenai produk Susu al-khisbun, hulba & fertee oil anda boleh pergi ke home kami atau tekan www.marihamil.com