Subscribe:

Ads 468x60px

Friday, 28 June 2013

PATI DELIMA BAGUS UNTUK YANG SEDANG HAMIL

PATI DELIMA 
CODE: SUSU KHISBUN
HARGA: RM28 (SEM)/ RM32 (SBHSWK)
FREE POST: Poslaju 
STOCK : AVAILABLE
KHASIAT BUAH DELIMA
Surah Ar-Rahman; Ayat 68
فِيهِمَا فَاكِهَةٌ وَنَخْلٌ وَرُمَّانٌ
"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan, serta pohon-pohon kurma dan delima”

DELIMA DALAM KEHAMILAN:

Buah delima adalah sangat penting untuk ibu mengandung. Buah-buahan dan jus kedua-duanya adalah baik untuk mengambil sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Ia merupakan sumber yang sangat baik vitamin A, vitamin E, kalium dan asid folik yang sangat penting semasa mengandung. Terutamanya, ia menyediakan bekalan hari penuh asid folik, serta vitamin dan mineral lain yang sangat penting bagi pembangunan yang sihat bagi bayi semasa kehamilan.

       Pencegahan keguguran:

Jika terdapat risiko keguguran pada bulan 5 kehamilan, serbuk daun serbuk buah delima dengan yogurt dan madu. Nama Latin untuk Delima, 'Punica' berasal dari malum punicum, 'epal banyak benih' bermakna.

Mengurangkan risiko kecederaan otak bayi:

‘Hypoxia ischemia’ adalah satu fenomena yang dicirikan oleh kekurangan bekalan darah yang teruk, dan oleh oksigen ke otak. Ini berlaku semasa hamil dalam kira-kira 2 daripada 1,000 kelahiran matang, dengan peratusan yang lebih tinggi daripada bayi yang dilahirkan pramatang. Ia mengakibatkan kecederaan otak, membawa kepada kehilangan tisu otak, sawan dan kecacatan mobiliti seperti cerebral palsy. Selain itu penggunaan jus delima juga menguatkan rahim.

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Washington telah mendapati bahawa tikus yang baru lahir yang di mana ibu tikus itu telah minum air yang dicampur dengan buah delima mempunyai pengurangan yang besar dalam kerugian tisu otak berbanding dengan mereka ibu tikus yang mengambil air gula atau cecair lain.

Delima adalah tinggi dalam polyphenols yang mempunyai kesan saraf. Tambahan pula, buah delima telah ditunjukkan untuk melanjutkan hayat nitrik oksida (sebatian vasodilator) dalam badan, saluran darah boleh kekal lebih luas seterusnya mengurangkan risiko ischemia